תפקיד מנהל ארגון הדאטה הבכיר בחברה עתיד להשתנות בשנים הקרובות, ככל שחברות דורשות ממנהלי הדאטה שילוב בין מדע ויכולות בינאישיות ומנהיגותיות יותר. בפוסט זה אתמקד בתפקידיהם של מנהלי הדאטה (מנהלים של מנהלים), ובניית אסטרטגיה לניהול ארגון דאטה גדול ומגוון. רבים ממנהלי צוותי וקבוצות הדאטה עימם אני נפגש, אינם בטוחים ״מה הלאה״ בקריירה שלהם בתחום הדאטה. הפוסט הזה הוא בשבילכם.
״בתיאוריה - אין הבדל בין תיאוריה לפרקטיקה. אבל בפרקטיקה - יש הבדל ביניהן. (יוגי ברה)״
חלק א - ניהול ארגון דאטה אינו מדע מדויק
לעולם ניהול הדאטה קיימים שני קצוות עיקריים - ניהול טכנולוגי וניהול תפיסת העולם של החברה:
1. הגדרה - ניהול דאטה סיינס (״טכנולוגיה״ ו-״פרקטיקה״):
ניהול השיטות הסטטיסטיות, והיישום הטכנולוגי היומיומי שלהן. גילוי נאות - זהו התפקיד שאני ממלא בימים אלה.
עזרה למנהל הטכנולוגיות הראשי של החברה באמצעות פיתוח ויישום מודלים של למידת מכונה, כלי ניתוח והסקה אוטומטיים מניסויים, וסגירת הלופ אל מול משתמשי הקצה באמצעות המלצות למנהלי הפיתוח, בעיקר בסביבת ביג דאטה.
במידת האפשר, מנהל הדאטה סיינס אחראי על התשתיות הטכנולוגיות של האנליטיקה של הארגון.
לגישתי - האחריות של מנהל ארגון הדאטה צריכה להיות מקיפה - החל מ-AI וכל הדרך עד ל-BI (עם זאת - מרבית הארגונים אותם פגשתי אינם שם, ועקב מגבלות ארגוניות וטכנולוגיות עדיין מפרידים בין מדידה של התנהגויות לבין התשתיות ללמידת מכונה המשפיעות על החוויה של משתמש הקצה).
2. הגדרה - ניהול תובנות (״תפיסת עולם״ ו-״תיאוריה״):
עזרה למנהל המוצר הראשי ולמנהל האסטרטגיה הראשי לבנות את הנרטיב של החברה, מהו הסיפור מונחה הנתונים שבגללו אנו קמים בבוקר, וכיצד אנו מעדכנים אותו מעת לעת בתוכנית הרבעונית והשנתית?
קביעת תהליכים שבאמצעותם מבצעים מחקר מ- 360 מעלות של שיטות מדעיות, שלאו דווקא נסמכות על ביג דאטה, אלא גם שילוב של מחקרי שוק, מחקרי חוויית משתמש ועוד אחרים להסקה סיבתית.
כיצד מתקשרים תובנות ותוצאות ניסויים בחברה ומפרידים בין מה שיודעים למה שמאמינים בו.
סיכום של הדומה והשונה בין שני הקצוות הניהוליים הללו בהם עוסקים מנהיגי הדאטה בארגון:
חלק א - סיכום -
נפוליאון בונפרטה הגדיר את ההיסטוריה כ"אוסף של שקרים שהצליחו להסכים עליהם". זיכרו כי דאטה הוא דבר פוליטי, כיוון שהבחירה של אופן הצגת הדאטה ומהו הדאטה שיוצג - בעלת השפעה רבה על תפיסת המציאות של מקבלי ההחלטות. תפקידו של ניהול ארגון דאטה יהיה להשפיע על תפיסת המציאות הארגונית, ולעזור למנהלים בכירים בבניית הנרטיב קדימה של החברה, באופן שיאפשר לבנות אסטרטגיה ארוכת שנים. ניהול דאטה סיינס, בקצה השני - משפר את המערכת למשתמש הקצה (יוזר), אך הוא גם מספק הרבה מחומרי הגלם של ניהול התובנות. על כן - שני הצדדים הללו חייבים לעבוד בסינרגיה, תוך שימוש בטקסונומיה משותפת.
חלק ב - אסטרטגיית דאטה כוללת שלושה אלמנטים
במידה ואתם מנהלים צוות דאטה סיינס בימים אלה - עיצרו רגע וחישבו על ההבדל בין תפקיד מנהל הצוות (שיפור מודלים ומחקרים יומיומיים) לבין תפקיד מנהל הארגון. ניהול ארגון כולל הרבה מעבר להצבת מטרות, לקיחת אחריות, צלילה לפרטים ותיקונם כשדברים לא עובדים. ניהול ארגון איננו ״ניהול של הרבה צוותים במקביל״ ולכן אינו אמור להתמקד בעבודת היום יום השוטפת של הצוותים ביותר מ-50% מזמנו של מנהל הארגון (טעות נפוצה של מנהלי ארגונים חדשים). הוא מנהל של מנהלים. הוא צריך לבנות את הדי אנד איי של ארגון הדאטה לאופן שבו הוא מסתכל ופותר בעיות, לאופן שבו מידע זורם מקצה אחד לשני, ולחשוב שנתיים קדימה לפחות על יכולות עתידיות (זאת בהנחה שארגונו מתפקד היטב כיום. במידה והארגון הוא תחת בנייה, כפי שקורה רבות בארגוני דאטה חדשים - מנהל ארגון הדאטה צריך לשמש הן כראש ארגון והן כראש צוות). זיכרו - כמנהלי ארגון - לכל מילה ומייל ותובנה שלכם יכולה להיות השפעה לפעולה של עשרות או מאות אנשים.
בניית אסטרטגיה. אסטרטגיה לניהול ארגון גדול בנויה בדרך כלל משלושה אלמנטים:
1. דיאגנוזה: מהי הבעיה המרכזית שהארגון שלי פותר, ומהם האתגרים לפתרון הבעיה. דוגמא לדיאגנוזה של מנהל הדאטה הסיינס, המנהל מספר קבוצות דאטה סיינטיסטים ופרודקט אנליסטים:
אתגר - דאטה סיינס: החברה מסתמכת על היוריסטיקות ומודלים ליניאריים במערכת ההמלצה שלה, שקשה לעדכן אותם בסביבת פרודקשן.
אתגר - פרודקט אנליטיקס: לא קיימת אמת ארגונית אחת להשפעה של השקת פיצ׳רים חדשים ואלגוריתמים חדשים על ביצועי החברה. לא סומכים מספיק על הדאטה בארגון.
מנהל ארגון דאטה אינו אמור לטפל ביותר מ-2 בעיות עיקריות בתוכנית השנתית של הארגון. כל יתר העבודה צריך להתמקד בהזזת מחטים נקודתית על המוצר.
2. מדיניות מנחה להתגבר על הבעיה: אלו הם הקווים המנחים המאפשרים לכל בעל תפקיד בארגון הדאטה לקבל החלטה נקודתית בפרוייקט ספציפי, לפי המדיניות שקובע ראש הארגון, כאילו אותו בעל תפקיד הוא מנהל הארגון. דוגמא למדיניות מנחה של מנהל הדאטה סיינס: דאטה סיינטיסטים ואנליסטים עובדים על סטאק טכנולוגי ענני יחידי, הזהה לזה של מערכות הבק אנד, ומאמצים תהליכי קוד כמו של מהנדסים. אין אישור באופן גורף לאמץ כלים חיצוניים או שפות תכנות שאינן Best Practice בשירות הענן היחיד שעליו אנו עובדים.
מדיניות צריכה לכלול גישה טכנולוגית, גישה בינאישית (אלו יכולות אנחנו מגייסים לארגון), וגישה מדעית (סט השיטות האנליטיות שאנחנו מקדמים וזונחים).
3. מערך של פעולות ותהליכים שמראה שהמדיניות הולכת להיות מוגשמת, כולל הקצאת המקורות על ידי מנהל הארגון:
הקצאת כוח אדם לבניית צוות תשתיות אנליטיות, וגיוס דאטה סיינטיסטים בעלי רקע הנדסי במערכות בק אנד, אשר יוכלו לעבוד בסינרגיה עם מהנדסים בארגון.
אימוץ תהליכי ML Ops הזהים לכל מי שבונה מודלים של משין לרנינג בגילדה.
איסור על שימוש במערכות ענן שאינן משותפות לאלה של הבק אנד, אפילו אם כלי הויזואליזציה שלהן נוחים מעט יותר.
בניית Metrics Store ארגוני העובד לפי עקרונות גילדה אחידים המשותפים לאנליסטים מצוותי מוצר שונים. איסור גורף לתקשר תוצאות של ניסויים מחוץ לצוות במידה ולא עברו Review, ואיסור על דיווח מטריקות שאינן חלק מן הטקסונומיה הארגונית.
חלק זה הינו ה״חוזה״ הרישמי שבין מנהיג ארגון הדאטה, לבין כלל החברה. לחלק זה יש להשיג Buy-In מהנהלת החברה וארגון הטכנולוגיה בפרט, שכן הוא עתיד לשקף מחיר גבוה במונחי עלויות, התקדמות בפרוייקטים אלטרנטיביים, משאבים, וכולי, שאינם אך ורק בשליטתו של מנהל ארגון הדאטה.
סיכום:
במידה וקיימת אסטרטגיה טכנולוגית ומדעית ברורה לארגון הדאטה, והתקשורת שבין ארגוני הדאטה השונים בחברה עובדת היטב - הדבר יקל מאוד על ניהול נרטיב הארגון, כיוון שהדאטה העולה מן השטח יהיה נקי וקוהרנטי, וגמיש מספיק למענה על שאלות המשך שאינן עולות בעבודת היומיום אל מול משתמשי הקצה. כמו כן - במידה ופותחה הבנה בארגון הדאטה סיינס לגבי מודלים של משין לרנינג ויכולתם לשפר את הביצועים קדימה על ידי ארגון הדאטה סיינס - כך תוכל החברה לקבל תחושה על יכולות עתידיות וכלים המפותחים בתעשייה העשויים לסמן את העתיד לבוא. אך יש לזכור כי מנקודה מסויימת הדאטה כבר לא יכול לעזור, כי מדובר באנשים המקבלים החלטות ובעלי הטיות ברורות למקום שממנו הם באים. מנהל ארגון דאטה טוב עוזר לנהל את הדיאלוג הארגוני, אך בסופו של דבר - ההחלטות מתבצעות על ידי אנשים, וטוב שכך. או כמו שאני תמיד אומר - בלי דאטה אתה סתם עוד ברנש עם דיעה, אבל בלי דיעה - אתה סתם עוד ברנש עם דאטה.
בכל אופן - זיכרו כי מנהל דאטה חייב להיות מכונה לומדת וחייב להניח בכל עת כי קיימות שיטות חדשות יותר, מהירות יותר, איכותיות יותר ודאטה מדוייק יותר, שמישהו כבר חושב עליהן במקום אחר. זאת הפרנויה שהבאתי איתי מעולם האקדמיה (באקדמיה הנחת העבודה לכל מחקר היא שלא המצאת את הגלגל במחקר שלך, ושעשית כל טעות אפשרית בדרך..), והיא זאת שמניעה אותי ואת הארגונים שלי תמיד קדימה, בכל החלטה והחלטה שאנחנו שמים על השולחן או מציגים למשתמשים שלנו.
לסיום - מוסיף כאן את מילות השיר האהוב עלי - Shape of my Heart של הזמר סטינג. הוא תופס לדעתי את המשמעות של ניהול ארגון דאטה, כזה או אחר.
He deals the cards as a meditation
And those he plays never suspect
He doesn't play for the money he wins
He don't play for respect
He deals the cards to find the answer
The sacred geometry of chance
The hidden law of a probable outcome
The numbers lead a dance
I know that the spades are the swords of a soldier
I know that the clubs are weapons of war
I know that diamonds mean money for this art
But that's not the shape of my heart
コメント